Medaus niekuo nepakeisime

Teksto dydis:

Medaus niekuo nepakeisime

Medaus niekuo nepakeisime
2011 spal. 25 12:58

Bičių medaus cheminė sudėtis yra labai sudėtinga ir įvairi. Meduje yra 18-20% vandens, 80% angliavandenių (fruktozės, gliukozės, sacharozės, maltozės, dekstrinų, 0,4% baltymų, 0,05-0,2% organinių rūgščių, fermentų, mineralinių medžiagų (kalio, natrio, kalcio, magnio, fosforo, geležies, aliuminio, vario, mangano, švino, cinko ir kt.), vitaminų B1, B2, B6, C, PP, H, K, E), dažomųjų medžiagų.

Medus pasižymi ir antibakterinėmis savybėmis, todėl jį patariama valgyti ir sveikiems, ir ligoniams. Jis didina organizmo imunobiologinį aktyvumą, gerina smegenų, kepenų audinių, širdies raumens, inkstų ir kitų organų medžiagų apykaitą.

Medus nuo seno vartojamas kaip svarbiausias vaistas peršalus. Jis geriamas su šiltu pienu (1 valgomasis šaukštas medaus stiklinei pieno), su citrinos sunka (100 g medaus 1 citrinai). Tinka ir krienų sunkos ir medaus mišinys (1:1). Gydydamasis nuo peršalimo medumi, ypač liepų, žmogus smarkiai prakaituoja, todėl rekomenduotina 2-3 dienas pagulėti lovoje.

Medus tinka gydant širdies ir kraujagyslių ligas

Jis plečia širdies vainikines kraujagysles ir gerina koronarinę kraujo apytaką. Porą mėnesių valgant po 50 g medaus, susiprėja organizmas, normalizuojasi kraujo sudėtis, padaugėja hemoglobino, pagerėja širdies kraujagyslių tonusas. Medaus ir daržovių sunkos mišiniu gydoma hipertonija. Mišinys ruošiamas taip: imama stiklinė burokėlių, morkų ir krienų sunkos, stiklinė medaus ir 1 citrinos sultys. Nuvalytus krienus reikia 36 val. palaikyti vandenyje.  Geriama valandą prieš valgį arba 2-3 val. pavalgius po valgomąjį šaukštą 2-3 kartus per dieną. Labai naudingas medaus ir erškėtrožių antpilas: 1 valgomąjį šaukštą sausų erškėtrožių užpilkite 2 stiklinėmis karšto vandens, virkite 10 minučių, ataušinkite, perkoškite ir įdėkite 1 šaukštą medaus. Gerkite po 0,5 stiklinės 2-3 kartus per dieną.

Gydytojai tvirtina, kad medus sumažina sergančių lėtiniu gastritu skrandžio sulčių rūgštingumą  

Medų geriausia valgyti 1,-2 val. prieš pusryčius arba pietus ir praėjus 3 val. po vakarienės. Rekomenduojama valgyti ryte ir vakare po 30 g, dieną - po 40 g medaus, ištirpinto stiklinėje šilto virinto vandens. Kai skrandžio sultyse trūksta rūgšties, patartina medų valgyti 10 min prieš valgį, užgeriant šaltu vandeniu . Šaltas medaus tirpalas didina skrandžio sulčių rūgštingumą, o šiltas skatina gleivių tirpumą skrandyje ir riebalų pasisavinimą.

Medus rekomenduotinas sergantiems įvairiomis kepenų ligomis, ypač Botkino liga. Dar geresnių rezultatų pasiekama vartojant medų su bičių pieneliu iš ryto.

Medų tinka vartoti sergant kvėpavimo organų ligomis

Vykstant plaučių uždegiminiams procesams, gerkite tokią arbatą: 2 valgomuosius šaukštus sausų ( arba 100g šviežių) aviečių uogų užpilkite stikline vandens ir 15 min kaitinkite, atvėsinkite, įdėkite valgomąjį šaukštą medaus. Galima vartoti česnako ir medaus mišinį (1:1). Sergant sloga, skaudant gerklę, esant trachėjos gleivinės, bronchų uždegimui, galima daryti medaus inhaliaciją.

Medus vartojamas nuo nemigos

Vakare išgerkite stiklinę šilto vandens su šaukštu medaus (1-1,5 val. prieš miegą). Medus taip pat minkština odą, didina jos tonusą, todėl plačiai naudojamas kosmetikoje. Daromos gryno medaus arba kiaušinio trynio ir medaus kaukės (1:1).

Manoma, kad medus gerina kraujotaką, naikina puvimo bakterijas. Liaudies medicinoje opoms gydyti medus vartojamas kartu su pelkinių pūkelių, ramunėlių žiedų, eukaliptų lapų ir kt. vaistažolių nuoviru.  

Medžiaga ruošta pagal J. Vasiliausko knygą Gamtos vaistinė.

Komentuoti

Skaitytojų komentarai (6)

ceslava 2011 spal. 26 19:16

Brangieji jeigu turite problemu su sveikata tai kreipkites visada patarsiu ka daryti.

ceslava 2011 spal. 26 19:11

yra ir kitu efektivesniu metodu reikia stiprinti imuniteta.Daug kas nezino kad nuo to reikia pradeti,nuodija vaikus antibiotikais ir is to nieko nesigauna.As pati supratau tik tada kai susirgau

judita 2011 spal. 25 17:06

PUIKU. Bet ką daryti, jeigu visiems bičių produktams baisi alergija?