Mokslininkas: ką valgai, tokia ir tavo prostata

Teksto dydis:

Mokslininkas: ką valgai, tokia ir tavo prostata

Mokslininkas: ką valgai, tokia ir tavo prostata
2013-11-27 17:54

Prostatos vėžiu sergančių vyrų, kurie valgė mažai riebalų turintį maistą ir vartojo žuvų taukus, tikimybė susirgti pakartotinai buvo mažesnė. Jų kraujyje buvo mažiau uždegimą sukeliančių medžiagų, o ląstelių dauginimosi ciklas buvo lėtesnis palyginti su vyrais, kurie vartojo vakariečiams įprastą maistą. 
 
Lėtesnis ląstelių dauginimosi ciklas reiškia, kad tokiems ligoniams buvo mažesnė tikimybė, kad vėžys pasikartos ir bus agresyvus, teigia JAV atlikto tyrimo autoriai.     
 
Tyrimo ataskaitą paskelbė Amerikos vėžio tyrimo draugijos žurnalas „Cancer Prevention Research“, praneša sciencedaily.com.
 
Šis tyrimas plėtoja 2011 metais tų pačių mokslininkų atliktą eksperimentą, kai 4-6 savaites prieš išoperuojant prostatos vėžį ligoniai gaudavo mažai riebalų turinčio maisto ir žuvies taukų papildų. Nustatyta, kad tokiems ligoniams vėžiniai dariniai augo lėčiau nei tiems, kas vartojo tradicinį vakarietišką maistą, turintį daug riebalų. 
 
Tuo neilgu tyrimu taip pat nustatyta, kad mažai riebalų turintį maistą ir žuvies taukų papildus vartojusiems vyrams pakito tiek sveikų, tiek ir vėžio paveiktų ląstelių membranos. Jose susikaupė daugiau omega-3 riebalų rūgščių iš žuvies taukų ir sumažėjo iš augalų gaunamų omega-6 rūgščių, kurios uždegimams priešinasi mažiau.  
 
„Šie tyrimai parodė, kad sirgdamas prostatos vėžiu iš tikrųjų esi tai, ką valgai. Tyrimai rodo, kad pakeitę mitybą, galime sau palankiai paveikti prostatos vėžio biologiją“, sako tyrimo vadovas dr. William Aronson. Jis yra Kalifornijos universiteto urologijos profesorius ir Vakarų Los Andželo veteranų medicinos centro vyriausiasis urologas onkologas.  
 
Pastarajame tyrime mokslininkai nagrinėjo, kaip veikia biologiniai mechanizmai vartojant mažai riebalų turintį maistą ir žuvies taukų papildus, kurie gali saugoti nuo vėžio navikų augimo ir išplitimo. Jie matavo uždegimams linkusių medžiagų kiekius kraujyje ir tyrė vėžinius audinius, kad nustatytų  ląstelių dauginimosi ciklą.   
 
Be to, mokslininkai atskirai tyrė uždegimams linkusią medžiagą leukotrieną B4 (LTB4) ir nustatė, kad tinkamai ėmę maitintis vyrai kraujyje turėjo mažiau LTB4, o jų ląstelių dauginimosi ciklas buvo lėtesnis.  
 
„Atradę tai, ėmėme tirti, kaip LTB4 gali paveikti prostatos vėžio pažeistas ląsteles ir nustatėme visiškai naują dalyką, kad vienas LTB4 receptorių yra prostatos vėžio pažeistų ląstelių paviršiuje“, teigia dr. W. Aronson.
 
Jo vadovaujama grupė gavo lėšų tolimesniems tyrimams, ir kitąmet Kalifornijos universitete bus atlikti tyrimai su 100 savanorių, sergančių prostatos vėžiu.  
 
Prostatos vėžys yra vyrams dažniausiai diagnozuojama vėžio forma pasaulyje. Lietuvoje prostatos vėžys sudaro apie penktadalį visų vėžinių susirgimų ir trečdalį vyrų vėžinių susirgimų. Nuo prostatos vėžio Lietuvoje kasmet miršta apie 500–600 vyrų.

Komentuoti

Skaitytojų komentarai (2)

Milda 2019-12-24 07:45

Tikra tiesa, kad labai svarbu, ką vyras valgo. Patys neseniai konsultavomės https://www.sbklinika.lt/paslaugos/specialistu-konsultacijos/urologai/ , manau daugeliui verta susimastyti apie savo sveikatą.

varne 2014-01-08 21:33

Pernai televizijoje girdejau vieno Lietuvos med profesoriaus komentara, kad siuo metu pasaulyje jau neskubama operuoti prostata, o ligos eiga tiesiog stebima, bet biopsija irgi operacija?