Kad diena būtų žvali: 7 patarimai pusryčiaujantiems

Teksto dydis:

Kad diena būtų žvali: 7 patarimai pusryčiaujantiems

Kad diena būtų žvali: 7 patarimai pusryčiaujantiems
2013 geg. 22 17:11

Mitybos specialistai nuolat pabrėžia – pusryčius būtina valgyti kasdien. Jų nuomone, net ir vėlavimas į lėktuvą negali būti priežastis nepusryčiauti, mat pusryčiai yra svarbiausias energijos šaltinis visai dienai. Tačiau tik tokie, kuriuose gausu baltymų, angliavandenių, vitaminų ir mineralų turinčių maisto produktų. Juk ne veltui mūsų liaudies išmintis byloja – pusryčius pavalgyk kaip karalius, pietus – kaip princas, vakarienę – kaip skurdžius. 

Keletas idėjų sveikiems ir sotiems pusryčių patiekalams paruošti: 

  1. Dubenėlį natūralių grikių, ryžių ar kukurūzų košės pagardinkite medumi, sauja lazdyno ar anakardžių riešutų bei džiovintais vaisiais. Energija visai dienai – garantuota.
  2. Jei mėgstate tik avižinius dribsnius, savo racioną galite papildyti migdolų, bertoletijų riešutais, kokoso drožlėmis, moliūgų sėklomis ar lukštentomis saulėgrąžomis. 
  3. Įprastą jogurtą galima keisti migdoliniu kokteiliu: per naktį pamirkytus migdolų riešutus sumaišykite su stikline vandens, sutrinkite trintuvu. Gautą „pieną“ perkoškite, supilkite atgal į trintuvą ir dar kartą sutrinkite su 3 datulėmis, puse arbatinio šaukštelio cinamono ir 5-8 šviežių mėtų lapeliais. Sotu, neapsunkina skrandžio ir gausu vitaminų bei mineralų.
  4. Nuluptas obuolys, keli gabalėliai sūrio ir ketvirtis puodelio graikinių riešutų – puikus, sveikas pasirinkimas  skubantiems.
  5. Sėkmingos dienos pradžiai gali pasitarnauti ir bananinis kokteilis: sutrinkite smulkintuvu du bananus, šaukštą vandenyje mirkytų žemės riešutų, dvi stiklines kefyro, ir ketvirtį arbatinio šaukštelio cinamono.
  6. Šviežių vaisių salotos su obuoliu, bananu, apelsinu, kriauše, uogomis, beskoniu jogurtu ir sauja anakardžių riešutų bei lukštentų saulėgrąžų – skanu, sveika ir energinga.
  7. Vis dėlto neįsivaizduojate savo pusryčių be sumuštinių? Mitybos specialistai daro jiems išimtį: naudokite liesesnę mėsą (paukštieną, žvėrieną ar jautiena), šviežias daržoves, avokadus, o sumuštinių pagrindui rinkitės tamsią rupią duoną. Pačius sumuštinius pagardinkite moliūgų sėklomis ir skrudintais lazdynų, kedrų ar graikiniais riešutais. Toks sumuštinis ne tik suteiks žvalumo, skatins protinę veiklą, bet ir stiprins imunitetą.  

Komentuoti