Žali, bet pavojingi

Teksto dydis:

Žali, bet pavojingi

Žali, bet pavojingi
2011 liep. 18 11:32

Žaliose daržovėse ir vaisiuose vitaminų bei mikroelementų yra daugiau, tačiau toks maistas kartais slepia pavojų...
Žemės riešutus rekomenduojame valgyti pakepintus, nes tuomet suyra saponinas, kuris dirgina virškinamojo trakto gleivines, sukelia viduriavimą arba pilvo skausmą.
Pupelėse ir baklažanuose yra toksinų. Juos panaikinti galima tik verdant ar kepant.
Taip pat termiškai apdoroti rekomenduojame žirnius ir soją, nes juose yra nuodingųjų medžiagų.
Galima apsinuodyti ir žaliomis bulvėmis, nes jose, ypač pažaliavusiose, yra alkaloido solanino. Šios kenksmingos medžiagos yra ir neprinokusiuose pomidoruose.
Alkaloidai bene plačiausiai ištirta toksiškų augalų junginių grupė. Jie taip pat saugo nuo augalą nuo žolėdžių gyvūnų. Jie kartaus skonio ir nuodingi. Tai kofeinas, nikotinas, kokainas, morfinas, daugelis haliucinogenų.
Bulvinių šeimos atstovai turi solonino, kurio yra pomidoro augale, išskyrus sėklas ir vaisius, bulvėse, tabake, žaliuosiuose pipiruose. Alkaloidas atropinas aptinkamas bulvinių šeimos augaluose, pvz., - vaistinėje šunvyšnėje (Atropa belladonna).
Solaninas taip pat aptinkamas bulvinių šeimos atstovuose, tame tarpe pomidoruose ir bulvėse. Kada bulvės stiebagumbis auga šviesoje jis pažaliuoja. Jame pasigamina chlorofilas ir solaninas. Apsinuodijus solaninu pasireiškia vėmimas, viduriavimas, širdies aritmija, svaigulys. Retais atvejais – pasireiškia haliucinacijos, paralyžius, hipotermija, būna išsiplėtę vyzdžiai.

Komentuoti

Skaitytojų komentarai (1)

Marija 2012 saus. 27 15:35

O jei žali pomidorai marinuojami irgi lieka solanino? Žali marinuoti pomidorai mano mėgstamiausi, nejau jų reikės atsisakyti?